Tyto internetové stránky využívají soubory cookie k ukládání informací na Vašem počítači. Některé jsou z nich zásadně důležité pro funkčnost stránek. Dalším používáním těchto stránek udělujete souhlas s umístěním těchto souborů cookie. V případě nesouhlasu opusťte tyto stránky.
| Souhlasím | Opustit stránky |
Bydlení | Cestování | Horoskopy | Hry, video, PC | Informace webu | Zajímavosti

Jak pražit kávu?

Jak pražit kávu? Pražení kávy je velkým uměním a jednou z nejdůležitějších operací v procesu zpracování. Velmi pomalým procesem se zelená, nepoživatelná zrna přeměňují na klasickou kávu, tak jak ji známe, a vytváří se typická vůně a chuť. Vlivem vysoké teploty 160-220°C dochází uvnitř kávového zrna k chemické reakci, kdy se přeměňuje škrob na cukr, tvoří se a odbourávají různé druhy kyselin a bílkoviny se mění na peptidy, které se vylučují jako oleje.

Zároveň docházík odpařování vlhkosti. Neobyčejně významnou roli během celého pozvolného procesu hraje přesná regulace teploty a času pražení. Svou charakteristickou barvu a aroma rozvíjí káva právě pražením. Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. 

Nemáte doma vhodný mlýnek na mletí kávy a musíte nakupovat pro přípravu svého oblíbeného šálku kávu mletou?  Nakupujte vždy od výrobce, kde jste si jisti, že od mletí kávy k přípravě nápoje  neuplynula příliš dlouhá doba. Jenom tak můžete vychutnat aroma a jemné chuťové odstíny kávy. Zde platí ještě více to, co je uvedeno v kapitole o čerstvosti pražené kávy: nevratné chemicko-fyzikální procesy probíhají násobně rychleji díky zvětšenému povrchu u mleté kávy než u kávy v praženém zrnu.  Nejlepší řešení je pít kávu zaručeně čerstvě praženou, dodávanou bez dlouhých mnohdy nepřehledných distribučních cest a skladování, mletou v den expedice kávu přímo z pražírny. 

Komentáře